כפי שכותבים המחברים של המחקר התוצאות שעשו רעש גדול בתקשורת אינן מעידות על קשר סיבתי , ולא ניתן לטעון ששתיית משקאות דיאט גורמת לתופעות אלה. השאלה היא האם יש בכלל תיאוריה לאפשרות לקשר כזה או שמדובר באמת רק על ממצא סטטיסטי מקרי או שמלכתחילה מי ששותה משקאות דיאט הוא בדר"כ שמן יותר ולכן נמצא כבר […]
כפי שכותבים המחברים של המחקר התוצאות שעשו רעש גדול בתקשורת אינן מעידות על קשר סיבתי , ולא ניתן לטעון ששתיית משקאות דיאט גורמת לתופעות אלה. השאלה היא האם יש בכלל תיאוריה לאפשרות לקשר כזה או שמדובר באמת רק על ממצא סטטיסטי מקרי או שמלכתחילה מי ששותה משקאות דיאט הוא בדר"כ שמן יותר ולכן נמצא כבר בסיכון מוגבר לשבץ ודמנציה ?
התוצאות אכן יכולות להיות כתוצאה מסיבתיות הפוכה, כמוזכר למעלה. כך גם מפענחים אותן החוקרים במחקר זה ובאחרים
Artificially sweetened beverages: cause for concern. JAMA. 2009;302:2477–2478. doi: 10.1001/jama.2009.1822.
CrossRefPubMedGoogle Scholar
. Dietary intake and the development of the metabolic syndrome: the Atherosclerosis Risk in Communities study. Circulation. 2008;117:754–761. doi: 10.1161/CIRCULATIONAHA.107.716159.
Abstract/FREE Full TextGoogle Scholar
. Soft drink consumption and risk of developing cardiometabolic risk factors and the metabolic syndrome in middle-aged adults in the community. Circulation. 2007;116:480–488. doi: 10.1161/CIRCULATIONAHA.107.689935.
Abstract/FREE Full TextGoogle Scholar
. Diet soda intake and risk of incident metabolic syndrome and type 2 diabetes in the Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis (MESA). Diabetes Care. 2009;32:688–694.
Abstract/FREE Full TextGoogle Scholar
במאמר המערכת מנסים לתת הסברים אבל הם בעצמם אומרים שהם קלושים:
יכול להיות שממתיקים מלאכותיים מגבירים דחף למזונות עשירי קלוריות עם אינדקס גליקמי גבוה ואלה גורמים לעליה במשקל.
הצעה אחרת היא שחלק מהממתיקים המלאכותיים עוברים קרמליזציה בתהליך שעלול להיות פרודלקתי ולעודד עמידת לאינסולין.
עוד הסברים יכולים להיות דרך השפעה הורמונאלית או של המיקרוביוטה
או שהזרחן במשקאות ממותקים הינו בעל תפקיד בתוצאות ואסקולריות.
כאמור – יותר סביר שמדובר בסיבתיות הפוכה.