על פניו הגישה המוצעת בספר המתואר נראית הגיונית ומתאימה, אך האם יש עדויות מחקריות לכך ששינויים תזונתיים כפי שמומלצים כאן עשויים למנוע / להפחית את תופעות ה-GERD ואת הצורך בטיפול התרופתי ?
על פניו הגישה המוצעת בספר המתואר נראית הגיונית ומתאימה, אך האם יש עדויות מחקריות לכך ששינויים תזונתיים כפי שמומלצים כאן עשויים למנוע / להפחית את תופעות ה-GERD ואת הצורך בטיפול התרופתי ?
תודה על השאלה. דווקא במקרה זה יש מקום לנסות תזונה ולראות התקדמות. בחרתי להציג סקירה שפורסמה לאחרונה ומתייחסת להמלצות התזונתיות:
מאחר ול- GERD יש כמה מצגים וכמה סוגים, לא ניתן לתת תוצאות גורפות לגבי התועלת של הדיאטה. אבל באופן עקרוני יש 3 דרכים תזונתיות לטיפול:
1. דיאטת אלימינציה המבוססת על בדיקות לאלרגיה. דיאטה זו נמצאת בשימוש בעיקר בילדים אבל גם במבוגרים. דיאטת אלימינציה שמכילה פורמולה של חומצות אמינו מבודדות, יכולה לתרום לרמיסיה היסטולוגית. אבל מסיבות ברורות ההיענות אליה בעייתית.
2. דיאטת אלימינציה מותאמת לתגובת עור לבדיקת אלרגיה. הדיאטה הזו יעילה ויש אליה היענות יותר גבוהה אבל היא לא יכולה לנבא אלרגנים אפשריים, בהינתן הבידקות כפי שקיימות היום. ההערכה היא שבדיקות עור יכולות לנבא רק 13% מה- Eosinophilic esophagitis במבוגרים.
3. מאידך, דיאטה שמפחיתה 6 מזונות: חיטה, חלב, ביצים,שקדים, סויה ומאכלי ים, ודיאטה שמפחיתה 4 קבוצות מזון: חלב, ביצים, קטניות וחיטה, הביאו לרמיסיה של 70% ו- 50% בהתאמה הן בילדים והן במבוגרים.
הסוקרים מסכמים שדיאטה יכולה לתרום להפחתת תרופות בעיקר באנשים שמקבלים סטרואידים לאורך זמן.
Clin J Gastroenterol. 2017 Apr;10(2):87-102. doi: 10.1007/s12328-017-0725-4. Epub 2017 Feb 28.