דף הבית › פורומים › תזונה › שומן רווי טוב לבריאות הלב ? › שומן רווי טוב לבריאות הלב ?
ד"ר סיגל אילת-אדר
תודה רבה על השאלה. לא בכדי לקח לי כל כך הרבה זמן לענות. הייתי זקוקה לסקירה מעמיקה בהסטוריה כדי להבין את התהליכים. אז הנה בקצרה מה שקרה לנו:
בשנות ה-70 במחקר 7 הארצות נמצא קשר אקולוגי בין צריכת שומן רווי לתמותה ממחלת לב וכלי דם. מחקר זה ועוד אחרים הובילו להמלצה שמלווה אותנו עד היום – להפחית שומן רווי בתפריט. ההמלצה הזו הביאה להמלצה הכללית להפחתת סך שומן בתפריט. המלצה זו ששלטה במשך כ- 30 שנים, הוכחה כשגויה. כפי הנראה מכיוון שאת השומן החליפו פחמימות. צריך לשים לב, שאנחנו לא יודעים אלו פחמימות החליפו את השומן וברור שאם הן פשוטות וריקות – לא תהיה תועלת להפחתת השומן. בהמשך התייחסו ליחס שומן רב בלתי רווי: רווי. אבל אז גילו שיש תת קבוצות לשומן הרב בלתי רווי.
חומצת שומן רב בלתי רוויה אומגה-3 הוכחה כמפחיתת סיכון במניעה שניונית ואכילת דגים שמנים היתה קשורה למניעה ראשונית. ההערכה היתה שככל שצריכה האומגה-3 תהיה גבוהה יותר כך יעלה היחס אומגה-3:אומגה-6 והסיכון למחלת לב יפחת. בשלב הזה ירד חינה של חומצת השומן הרב בלתי רוויה אומגה-6, כפי שנראה גם במחקר הנוכחי.
יחד עם זאת, כדאי לשים לב, שייתכן שחלק מההשפעה השלילית המיוחסת לאומגה-6 יכולה לנבוע מכך שבתת קבוצה זו נכנסו גם שומני הטרנס והם הביאו להשפעה השלילית שנצפתה.
למרות התוצאה לגבי שומן טרנס במטא-אנאליזה הנוכחית, לא הייתי משתמשת בה ופוסלת את המידע הרב שהצטבר על השפעתה השלילית על הסיכון למחלת לב. צריך לזכור שככל שכוללים מחקרים יותר ישנים בבדיקת הקשר בין שומן טרנס לתחלואה ותמותה, כך חשופים יותר לשגיאות מדידה מהשנים שהמזונות היו עשירים יותר בחומצות שומן טרנס אבל הנתונים לא היו בהכרח מדוייקים.
שומן חד בלתי רווי נמצא בחלק מהמחקרים עדיף פחות מ- PUFA אבל נראה שדפוס האכילה של הדיאטה הים תיכונית הוכיח עצמו במניעת מחלות לב וכלי דם. ייתכן שהשומן החד בלתי רווי המועיל הינו חומצת שומן אולאית ואילו MUFA במחקרים רבים מקורה בשומנים מהחי.
אז עכשיו תקרא הכל מהתחלה, תעשה תרשים זרימה, ותחליט מה מתאים.